Одобрено е становището на Министерския съвет по конституционно дело №11/2017Правителството одобри

...
Одобрено е становището на Министерския съвет по конституционно дело №11/2017Правителството одобри
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 14 март 2018

Одобрено е мнението на Министерския съвет  по конституционно дело №11/2017

Правителството утвърди мнение по конституционно дело №11 за 2017 година То е формирано по искане на Висшия адвокатски съвет за определяне на противоконституционност на §15 от ПРЗ на Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и използването на земеделските земи, на член 37и, като се изключи алинея 1, последно изречение, на алинея 2, на алинея 3, на алинея 4, последно изречение, на алинея 5 и на алинея 15, на член 34м и на член 42 от Закона за собствеността и използването на земеделските земи. Според вносителя, оспорените разпореждания накърняват правната сигурност, предвидимостта на нормативната уредба, отбраната на правото на благосъстоятелност, водят до нарушение на правилото на стопанската активност и протекция на вложенията, както и до неравно отнасяне на земеделските стопани на основа на обществен симптом „ имуществено положение “.

Министерският съвет не поддържа настояването на ВАдС, като смята, че е безпричинно и голословно. В мнението на кабинета се излагат причини, съгласно които процесните правила на Закона за собствеността и използването на земеделските земи не опонират на конституционните начала и правила и заради неналичието на задоволително учредения за противоконституционността им оспорените разпореждания не следва да се анулират.

Приет е проект за развитието  на обществената стопанска система и предприемачество

Правителството одобри План за деяние в интервала 2018-2019 година за осъществяване на Националната идея за обществена стопанска система. В документа са заложени действия, които ще допринесат за развиването и одобряването на обществената стопанска система и общественото предприемачество в България.

Ясната видимост на обществените предприятия е значителен фактор за развиване на бранша. Във връзка с това в проекта са заложени осведомителни акции, конгреси и семинари, както и показване на положителните практики в тази сфера. Предвижда се осъществяване на трудова борса, по време на която обществени предприятия ще оферират работа на младежи, настанени в обществени услуги, както и на хора с увреждания, в риск от беднотия и обществено изключване.

В проекта са обрисувани и действия, които ще подобрят правната рамка и ще основат условия за повече партньорства и мрежи на обществените предприятия. Включени са и дейности за ориентиране вниманието на потребителите към продуктите на обществените предприятия на пазара. Предвидени са също ограничения за основаване на удобни условия за обучение, образование и проучвания в поддръжка на обществената стопанска система. Сред тях са провеждането на анкетни изследвания измежду учителите и заинтригуваните страни за благоприятни условия за създаване на образователни стратегии и планове в региона на обществената стопанска система. Планът включва и ограничения за оценка на икономическото и обществено влияние на обществените предприятия върху заетостта и общественото включване на хората в неравностойно състояние.

Правителството предлага акад. Александър Петров да бъде почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да награди акад. Александър Петров с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие, за неговите изключително значими заслуги в региона на образованието и естествените науки.

Научните и иновационните заслуги на акад. Петров са свързани с пробното наблюдение и теоретичното обяснение на шест нови резултата във физиката на течните кристали. Между тях се откроява откритието на биофлексоелектричеството и основаното обучение за ролята му във физиката на живата материя. Тези нови резултати се ползват в оптоелектрониката, био-нанотехнологиите, мембранната биофизика.

Приносът на акад. Петров за висшето обучение у нас се свързва със основаната от него научна школа по физика на живата материя. Той чете лекции и води профилирани курсове по новите научни посоки: физика на течните кристали, физика на живата материя и биоелектроника във Физическия факултет и във Факултета по химия и фармация на СУ „ Св. Климент Охридски “.

Ограничава се въздухоплаването  в разширения обсег на отбраната от градушки

Министерският съвет одобри промени в постановлението, което дефинира зоните във въздушното пространство на България с лимитирано въздухоплаване.

Необходимостта от измененията произтича от идното разширение на обсега на отбраната от градушки. Според тактиката за развиване на градозащитата в страната ни се планува отбраната да доближи 90% от земеделските земи. Разширяването ще бъде осъществено посредством потребление на два способа – отбрана с противоградови ракети и самолетен прийом. Самолетният прийом се планува да бъде въведен през 2019 година Към момента противоградовата отбрана се прави единствено по ракетния прийом. За реализиране на първия стадий от разширението се планува въвеждане в деяние на нови 62 ракетни площадки и смяна на местоположението на една. Всяка площадка съставлява рискова зона във въздушното пространство на България. Извършени са нужните дейности по даване на права на ръководство на новите ракетни площадки и са избрани точните им географски координати.

Измененията ще бъдат отразени в Сборника „ Аеронавигационна информация и обява “, постоянно осъвременяван в сходство с условията на Международната организация за гражданска авиация. Това е належащо изискване за обезпечаване на сигурността на полетите след въвеждане в употреба на новите площадки за противоградова отбрана по време на дейния летен сезон.

Правителството дава 36 000 лв. за паметник  на българския принос за спасяването  на българските евреи

Министерският съвет утвърди отпущането на спомагателни 36 000 лева по бюджета на Министерството на външните работи за смяна в дизайна и за отливка на паметник-символ за отбелязване на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста. Отпускането на средствата се постанова, защото паметникът би трябвало да бъде модифициран и отлят още веднъж.

Монументът – знак на спасяването на евреите от Холокоста, е бил в началото направен по контракт, подписан сред Държавния културен институт и „ Aрт студио – Момчил Цветков “ ЕООД, което е отразено в приемо-предавателен протокол от декември 2013 година В продължение на 5 години превозването и монтирането му в Израел не е осъществено и той е престоявал без отговорно бранене в леярната, в която е бил направен, заради което е в положение, непозволяващо да бъде употребен. По случая е изпратен сигнал до прокуратурата и са подхванати дейности за търсене на наказателна и дисциплинарна отговорност от шефа на Държавния културен институт.

В допълнение към това, Комисията по паметниците на община Тел Авив е предложила да бъде направена известна смяна в дизайна на паметника, което постанова повторното му изтичане от железна сплав.

НКЖИ получава управлението  върху държавни парцели

Правителството дава на Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ безплатно за ръководство парцели – обществена държавна благосъстоятелност, в землищата на селата Марикостиново и Генерал Тодоров, община Петрич. Досега те са били стопанисвани от Агенция „ Пътна инфраструктура “ поради построяването на автомагистрала „ Струма “ и съпътстващата инфраструктура, в това число изместване на жп линията „ София – Кулата “. След въвеждането в употребата на новото трасе на жп линията, оборудванията и земята, върху която са построени, следва да бъдат предадени за ръководство на НКЖИ с оглед функционалностите й по Закона за железопътния превоз.

С друго решение на кабинета се учредява неопределен сервитут върху аграрен парцел в интерес на „ Група технология на металите – Ангел Балевски холдинг “ АД. Имотът с повърхност 159 кв. м се намира в горска територия в землището на с. Мърчаево, Столична община. Сервитутът се учредява въз основа на влезнал в действие обстоен организационен проект, утвърден с решение на Столичния общински съвет и е за създаване и обслужване на под земята електрически кабел в местността „ Въртен камък “. За придобиване на лимитираното вещно право сдружението ще заплати нормативно избраните цена и режийни разходи.

Правителството отчуждава и елементи от поземлени парцели – частна благосъстоятелност, намиращи се в землището на с. Дъждино, за построяването на сектор от обходния път на Кърджали. Обходният път е едно от главните трасета на републиканската пътна мрежа и е част от трансевропейски кулоар №9. С построяването му директният трафик ще бъде изведен отвън града, което ще увеличи сигурността на придвижване и стандарта на транспортното обслужване, ще се ограничи шумът в обитаемото място и ще намалее замърсяването на въздуха с нездравословни излъчвания. Финансирането на процедурата по отчуждаване на парцела се обезпечава от Агенция „ Пътна инфраструктура “.

България дава 200 000 евро  за подкрепяне на бежанците от Сирия

Министерският съвет одобри решение за разпределяне на 200 000 евро като вноска в Регионалния поверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската рецесия, прочут още като Фонд „ Мадад “. Чрез него се подкрепят бежанците от гражданската война в Сирия, най-много тези, които са се устроили краткотрайно в прилежащите страни – Турция, Ливан, Йордания, Ирак.

Към края на 2017 година във фонда са импортирани 1,409 милиарда евро, като 106 млн. евро е доброволният принос от страните членки на Европейски Съюз. Европейската комисия регистрира, че фондът е финансирал стратегии на обща стойност 1,213 милиарда евро. От тях 40% са ориентирани към бежанците в Турция, 28% – към Ливан, 17% – към Йордания, 9% – към Ирак.

Разходите, свързани с осъществяването на решението, се обезпечават в границите на утвърдените със Закона за държавния бюджет средства за публична помощ за развиване и филантропична помощ по бюджета на Министерството на външните работи.

Одобрен е българо-американски меморандум  в региона на защитата

Правителството утвърди плана на меморандум за съгласие сред министерствата на защитата на България и на Съединени американски щати по отношение на взаимни каталожни услуги.

Подписването на документа основава опция българското отбранително ведомство да получава безплатно от Министерството на защитата на Съединени американски щати всички нужни каталожни артикули и услуги, нужни за естественото действие на Националната кодификационна система, съвместима с Кодификационната система на НАТО. Това е едно от нужните и наложителни условия за реализиране на цялостна оперативна и техническа съгласуемост със страните-членки и сътрудници на Алианса в процеса на ръководство на материалните средства за защита и оптимизация на разноските за доставка на нужното въоръжение и техника при присъединяване на въоръжените сили в многонационални интервенции и стратегии.

Министърът на финансите ще управлява българската делегация за годишната среща  на Съвета на шефовете на Европейска банка за възстановяване и развитие

Министерският съвет дефинира състава на българската делегация за присъединяване в 27-ата годишна среща на Съвета на шефовете на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която ще се организира на 8 и 9 май в Йордания.

Ръководител на делегацията е министърът на финансите и шеф за България в Европейска банка за възстановяване и развитие Владислав Горанов. В състава й са включени заместник-министърът на финансите Маринела Петрова, представителят на България в Съвета на шефовете на Европейска банка за възстановяване и развитие Калин Митрев и посланикът ни в Йордания Венелин Лазаров.

По време на форума ще бъдат разисквани икономическото, политическото и общественото развиване на страните, в които се правят интервенции на Европейска банка за възстановяване и развитие, стратегическите насоки за бъдещата активност на банката и ще бъдат признати резолюции, свързани с финансовата й активност.

Одобрен е отчетът от присъединяване на България  в Световния градски конгрес

Министерският съвет утвърди отчета за присъединяване на България в Световния градски конгрес, който се организира в Куала Лумпур, Малайзия, от 7 до 13 февруари.

Форумът се организира на всеки две години, а деветата му сесия тази година бе отдадена напълно на осъществяването на Новия градски дневен ред на Организация на обединените нации след Хабитат III и конференцията в Кито от м. октомври 2016 година Форумът сложи фокус върху Новия градски Дневен ред на Организация на обединените нации като инструмент и ускорител за реализиране на Дневния ред за стабилно развиване 2030 и задачите за устойчивото развиване.

В качеството си на Председател на Съвета на Европейски Съюз България взе присъединяване с еврокомисаря по районна политика Корина Крецу в самодейност на Европейска комисия по отношение на осъществяването на Градския дневен ред на Европейски Съюз. България поддържа посланията на еврокомисаря, че провокациите пред градовете акцентират нуждата от партньорска визия за градско развиване, която да сплоти всички старания за реализиране на стабилно развиване.

България изрече признателност към представителите на стратегия Хабитат на Организация на обединените нации за включването на страната ни в плана за подсилване на потенциала на националните и локалните управляващи за формулиране и използване на интегрираните градски тактики и в частност жилищна политика в поддръжка на осъществяването на задачите за стабилно развиване.

Утвърдени са резултатите от заседание  на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което се състоя на 19 февруари в Брюксел.

На съвещанието министрите на земеделието на страните-членки обмениха отзиви по отношение на Съобщението на Европейската комисия „ Бъдещето на прехраната и селското стопанство “. В него е изложена визията на Комисията за Общата селскостопанска политика (ОСП) за интервала след 2020 година В последвалото обсъждане министрите подчертаха смисъла на директните заплащания, само че обявиха, че има опция за възстановяване на успеваемостта от тях, с цел да бъдат реализирани по-справедливи резултати за фермерите в целия Европейски Съюз. Държавите членки споделят нуждата от повече еластичност и опция да вземат решения, свързани с използването на ОСП в сходство с техните национални особености, за реализиране на поставените цели и индикатори както на национално равнище, по този начин и на равнище Европейски Съюз.

Обсъдена беше и тематиката за развиването на селските региони. Делегациите се съгласиха, че поддържането на тяхната жизнеспособност и резистентност е резултат от основаването на работни места, поощряване на растежа и възобновяване на поколенията в земеделието.

Проучването за петрол и газ в блок „ Хан Аспарух ”  ще продължи още две години

Срокът за търсене и изследване на петрол и природен газ в „ Блок 1-21 Хан Аспарух “ ще бъде продължен с две години, реши държавното управление, приемайки настояването на титулярите на разрешението – Тотал, ОМВ и Репсол.

Блокът е ситуиран в изключителната икономическа зона на България в надълбоко Черно море и се изследва въз основа на контракт, който изтече в края на януари т. година През двегодишното удължение на периода ще бъдат осъществени спомагателни геолого-геофизични работи и сеизмични проучвания на обща стойност 3 млн. евро.

Министерският съвет утвърди и издаването на позволение за търсене и изследване на железни потребни изкопаеми в площта „ Чуката “, ситуирана на територията на община Ивайловград. Проучванията ще се правят от „ Източни запаси “ ООД. За 3-годишния период на разрешението сдружението ще вложи най-малко 454 хиляди лв. в проучвателните действия, които ще се реализират при рестриктивните мерки на законодателството и възнаграждение на нормативно избраните такси и обезпечения.

Определени са концесионери на четири плажа  по Южното Черноморие

Правителството дефинира концесионерите на четири плажа по Южното Черноморие след извършени състезания. Договорите се подписват за период от 15 години.

За концесионер на морски плаж „ Росенец-север “, община Бургас, е избран „ Хермес Солар “ ООД, на плаж „ Св. Влас – болничното заведение “, община Несебър – „ Тера Тур Сервиз “ ЕООД, на плаж „ Слънчев бряг – север “, община Несебър – „ Голден сендс бийч “ ООД, и на плаж,,Несебър – юг “, община Несебър – „ Ауто Фактор “ ЕООД.

За плаж „ Росенец-север “ концесионерът се задължава да предлага в зоната за платени плажни такъми цена за един чадър от 10 лева и за един шезлонг също от 10 лева Цените за оборудванията на плаж „ Св. Влас – болничното заведение “ са надлежно по 7 лева Чадър и шезлонг за по 9 лева ще се оферират на плаж „ Слънчев бряг – север “, а на плаж,,Несебър – юг “ цената ще им е по 8 лева

Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на отчисленията от базата за пресмятане размера на концесионното заплащане. За плаж „ Росенец-север “ сумата е 12 092,40 лева с Данък добавена стойност, за плаж „ Св. Влас-болницата “ – 64 807,45 лева с Данък добавена стойност, за „ Слънчев бряг -север “ – 1 664 784,18 лева с Данък добавена стойност и за,,Несебър-юг “ – 320 756,11 лева с Данък добавена стойност.

Средствата за организация на целогодишно санитарно хигиенично поддържане на плаж „ Росенец-север “ са в размер на 20 000 лева без Данък добавена стойност. За вложения за целия период на концесията за възстановяване на пешеходния достъп до морски плаж „ Св. Влас – болничното заведение “ са планувани 272 000 лева без Данък добавена стойност. Сумата за възстановяване на образа на морски плаж „ Слънчев бряг-север “ е 12 567 875 лева с Данък добавена стойност. Инвестициите в ограничения за запазване на околната среда и предпазените територии на плаж,,Несебър-юг “ са 4 891 749 лева с Данък добавена стойност.

Промени в Закона за ДАНС уточняват наредбите за приемане и обработване  на резервационни данни

Правителството утвърди и предлага на Народното събрание да одобри промени в Закона за Държавна организация „ Национална сигурност “. С тях се вкарват в целокупност условията на Директива (ЕС) 2016/681 по отношение на потреблението на резервационни данни на пасажерите за попречване, откриване, следствие и наказателно гонене на терористични и тежки закононарушения. Според националната правна уредба, Националното звено за приемане и култивиране на резервационни данни на пасажерите в страната, транспортирани по въздух, е част от структурата на ДАНС.

Законопроектът планува актуализиране, съгласно директивата, на листата на закононарушенията, за предотвратяването, разкриването, следствието и наказателното гонене на които се дават и обработват резервационни данни на пасажерите. Уреждат се случаите на взаимно потребление на кодовете на полети. Определят се периоди за предаване на данните от въздушните превозвачи или упълномощени снабдители на услуги на Националното звено. Въвежда се фигурата на длъжностното лице по отбрана на данните. Урежда се редът за даване или продан на резервационни данни с националните звена или други способени органи на държави-членки на Европейски Съюз, с Европол или с трети страни, както и даването на статистическа информация на Европейската комисия.

Извън условията на директивата е планувано обвързване за даване на Националното звено и на данни за екипажа. Целта е да се основат по-големи гаранции за отбрана на националната сигурност.

В плана са включени и разпореждания, усъвършенстващи регламента на активността на Агенцията и статута на нейните чиновници. Предвижда се изключение от конкурсното начало за постъпване на работа в ДАНС във връзка с лица, които са държавни чиновници в Министерство на вътрешните работи, МО, в службите за сигурност и за публичен ред, в случай че дават отговор на условията и след документално единодушие на ръководителя на Агенцията и ръководителя на съответната работа.

Одобрени са българските позиции за заседания  на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, формат „ Заетост и обществена политика “, което ще се организира на 15 март в Брюксел. На съвещанието ще бъдат извършени полемики за бъдещето на обществена Европа в интервала след 2020 година, както и по тематиката за унищожаване на разликата в заплащането на дамите и мъжете. Очаква се приемането на Съвместния отчет по заетостта, който за първи път включва обзор на осъществяването на Европейския дирек на обществени права от страните членки. Комисията ще показа и отчетите по страни за 2018 година в границите на Европейския учебен срок. Очаква се министрите да одобряват и Препоръката за Европейска рамка за качествено и дейно чиракуване.

Одобрена беше и позицията на страната ни за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 19 март в Брюксел. Министрите ще одобряват Заключения на Съвета по Съобщението на Европейска комисия „ Бъдещето на прехраната и селското стопанство “. Заключенията обгръщат главните дискутирани досега тематики за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година, в това число усилването на добавената стойност на политиката за посрещане на новите провокации, нейното опростяване, екологизиране и по-голяма ефикасност, както и опцията за по-голяма субсидиарност и еластичност, която регистрира националните и районни специфики. В региона на рибарството Комисията ще показа на Съвета предлагането за Регламент по отношение на дълголетен проект за дънните типове в западната част на Средиземно море.

Правителството утвърди също по този начин позициите на страната ни за съвещанията на Съвет „ Общи въпроси “ и Съвет „ Общи въпроси “ по член 50, които ще се проведат на 20 март в Брюксел. Съвет „ Общи въпроси “ ще приготви постоянното съвещание на Европейския съвет на 22 март, което ще бъде отдадено на тематиките „ Работни места, напредък и конкурентоспособност ”, „ Данъчно облагане ” и „ Външни връзки ”. Ще се обменят отзиви и по Европейския учебен срок и рекомендациите към обособени държави-членки, построяването на Европейския дирек за обществени права, търговията и Западните Балкани преди Срещата на върха в София. На специфичното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ по член 50 се чака министрите да обсъдят плана на Насоки за бъдещите връзки сред Европейския съюз и Обединеното кралство, който да бъде показан за приемане на Европейския съвет (чл. 50) на 23 март. Според България, препоръчаният план на съглашение за отдръпване съдържа ясни клаузи по всички аспекти на отдръпването, в това число правата на жителите и финансовите аспекти.

Петима изтъкнати дейци на културата  са препоръчани за почитане с държавна премия

Правителството предлага на Народното събрание да бъдат отпуснати държавни парични награди на доайена на българската археологическа просвета Мария Чичикова, пианиста проф. Иван Дреников, оперната певица Александрина Милчева, артиста Павел Поппандов и композитора проф. Петър Льондев за изключителни достижения и за цялостния им принос в региона на културата.

Наградите се дават пожизнено и са в размер на 700 лв. месечно.

На МБАЛ „ Света Марина “ е доказан статутът  на университетска болница

Правителството дефинира Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Света Марина “ ЕАД за университетска болница за периода на новата й акредитационна оценка.

Със заповед на министъра на опазването на здравето от януари 2018 година на лечебното заведение е присъдена акредитационна оценка „ отлична “ за период от 5 години. Лечебното заведение и до сегашния миг се е употребило с правата на университетска болница и е съществена база за теоретично, клинично и практическо образование па студенти, докторанти и специализанти на медицинския университет.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР